Фото і опис: Кафе Демель

21044

Фото і опис: Кафе Демель

Демель – відоме кафе і кондитерська у Відні на вулиці Кольмарт. Крім кафе у Відні, існують ще два кафе Демель – в Зальцбурзі і в Нью-Йорку.

Кафе було відкрито в 1786 році кондитером Людвігом Дене, які приїхали до Відня незадовго до цього. У 1799 році Дене помер від туберкульозу, а його вдова знову вийшла заміж за кондитера Франца Вольфарта. Після смерті другого чоловіка, вдова передала управління кафе своєму синові від першого шлюбу. Однак, син обрав для себе кар’єру адвоката, а кафе продав першому помічникові кондитера Крістофу Демеля в 1857 році. Кафе успішно працювало, заслуживши любов місцевої публіки.

Після смерті Демеля кафе перейшло до його синів, які в 1874 році стали отримувати замовлення з імператорського палацу. Близькість кафе до палацу зіграла велику роль в успіху кафе. Для урочистих прийомів імператорський будинок став орендувати у кафе навіть персонал. Кондитерам кафе доводилося відповідати високим вимогам, тому вони постійно освоювали нові кулінарні технології в Парижі.

У 1888 році відбувся переїзд кафе на Кольмаркт, де інтер’єри були зроблені в стилі неорококо з присутністю червоного дерева і дзеркал. У «Демель» стала збиратися респектабельна публіка, відомі актори і члени імператорського двору. Офіціантками працювали виключно жінки, які були ученицями монастирів.

Найвідомішою продукцією кафе Демель є торт Захер, який наробив багато шуму і суперечок. Спочатку, рецепт Захера був придуманий Францем Захер. Однак, його син навчався в кафе Демель, де і трохи змінив рецептуру, прибравши прошарок абрикосового конфітюру. Два заклади довго і наполегливо сперечалися за право вважатися творцями справжнього Захера, поки їх питання не було вирішене в суді. Тепер, торт в кафе Демель носить назву «Демельскій Захер».

Дивіться також:  Фото і опис: Бад Целль

Другий за популярністю продукт в кафе – зацукровані пелюстки фіалок, які колись поставлялися на імператорський стіл.

Автор:
Дата: