З-за чого гірчить масло?
Рослинні олії входять в щоденний раціон кожної людини. Вони виробляються з різних сільськогосподарських культур і мають свої особливості. Вибір товару, наявного у видовому достатку у продажу, кожен робить сам, виходячи зі смакових уподобань.
Використовувати його не завжди вдається швидко і, простоявши більше покладеного терміну, він може придбати нові якості – зміна кольору і смаку. Продукт з гіркуватим присмаком викликає сумніви у господинь про доцільність його подальшого використання. Чому гірчить масло і чи є це нормальним явищем?
Є види рослинних продуктів, що мають незначну гіркоту спочатку, і такі, що отримують її в процесі окислення. До речовин, що мають пікантну гірчинку під смакової панелі, відносяться відомі і користуються попитом серед населення, лляна та оливкова олії. Вони складають гідну конкуренцію звичному до вживання соняшникової олії.
З насіння льону
Лляне масло корисно при використанні в їжі і медицині, але специфічно за смаком. Природна гіркота в невеликій кількості свідчить про його якості, але не сприяє вживання в нерозведеному вигляді.
Для заправки салатів його використовують у суміші з соняшниковою або оливковою олією у пропорції 1/2. Смакова гіркоту обумовлена високим вмістом корисних кислот, зручних для людського організму. На ньому можна смажити, щоб уникнути повної втрати корисних властивостей.
Регулярний прийом лляного продукту в їжу сприяє:
- профілактики хвороб серця і судин;
- нормалізації тиску;
- підтримки зорової функції;
- стабілізації нервової системи;
- поліпшення стану волосяного і шкірного покриву;
- зниження ризику онкології.
Речовина багате на ланолиновые, фолійові, жирні кислоти. Воно корисно для боротьби з надмірною вагою, формування і розвитку плоду в період вагітності. Зловживати ним не варто, достатньо добової норми в одну чайну ложку. Сильна гіркота вказує на його зіпсованість в результаті окислення.
З оливи
Оливкова олія відомо давно. Це важливий компонент кулінарних рецептів і косметичних засобів. Першіння в горлі та відчуття гіркоти говорять про наявність корисних речовин. Масло оливи – джерело антиоксидантів:
- знімає запалення органів;
- уповільнює процес старіння організму;
- покращує серцеву діяльність;
- захищає від вільних радикалів;
- зміцнює судини.
Смакова насиченість свідчить про кількість флавоноїдів, обумовленому сортом оливок, способом виробництва, умовами заощадження. Якісний товар неможливий без присутності легкої гіркуватості, яка абсолютно не відчувається в салатах.
Колірні відмінності є наслідком методу обробки оливок. Рафінований продукт очищають, збільшуючи термін його придатності, але зменшуючи корисність, а нерафінований ніяк не обробляють. Воно цінне збереженням кращих якостей, але специфічно на смак і запах. Це натуральний продукт, який може бути різного кольору, залежно від віджиму і сорту. Наявність темного кольору і осаду, укупі з гіркотою, не дає підстав вважати його зіпсованим.
Зіпсувалося чи ні?
Про зіпсованості можна судити за ознаками, які з’явилися в процесі використання. Наприклад, змінився колір, смак і консистенція.
Як не допустити псування:
- не використовувати після закінчення терміну придатності;
- для зберігання вибрати темне, прохолодне місце;
- у откупоренном вигляді довго не зберігати.
Добре зберігається масляне речовина в темній тарі. Види рослинних продуктів з природною гірчинкою не рекомендується довго зберігати з-за втрати корисних якостей. Не використовуйте його для смаження повторно – це шкідливо. Пам’ятайте, наявність рослинних компонентів у щоденному меню дозволить поліпшити зовнішній вигляд, самопочуття і настрій.
loading…
loading…
- Лляна олія гірчить
- «Укрзалізниця» встановить термінали самообслуговування для продажу квитків на ЗАЛІЗНИЧНИХ вокзалах України, почнуть з Києва
- «Паспортів вистачить на всіх»: Біометричні паспорти для виїзду за кордон вже оформили 3,5 млн українців, в день видається майже 20 тис. біопаспортів
- Стали відомі деякі характеристики мобільного процесора Huawei Kirin 970
- Смачні і корисні оливки і маслини
- Оссобуко — смачне блюдо з Італії