Як правильно сушити квасоля?
Содержание
Квасоля – корисний бобовий продукт, який в свіжому вигляді доступний далеко не завжди. І ця проблема вирішується за допомогою сушіння. Але такий процес має деякі особливості.
Яку квасоля використовувати для сушіння?
Збір квасолі, яку ви плануєте заготовляти на зиму і сушити, здійснюється в кінці сезону вегетації. Як правило, боби повністю дозрівають до кінця літа або на початку осені. До цього моменту зелена гичка може померхнути, а заповнені насінням стручки повністю сформуються і почнуть змінювати відтінок з яскраво-зеленого на блідий або жовтуватий. Деякі радять вибирати сухі, так як з них квасоля простіше і швидше витягується. Але деякі сорти можуть розкриватися самостійно, що призводить до падіння насіння на землю і їх ураження шкідниками.
Якщо ви плануєте заготовлювати корисну стручкову квасолю, то її слід збирати набагато раніше, до моменту повного дозрівання. Зазвичай заготівля починається в середині літа, але якщо жаркий сезон, то здійснити її слід дещо раніше.
Заготівля і сушіння зернової квасолі
Повністю дозрілу квасоля, як вже було зазначено вище, збирають приблизно на початку осені. Причому пожухлу бадилля можна виривати прямо з корінням. Ці зірвані кущі вивішуються на свіжому повітрі, наприклад, на паркані, мотузки або дроту. Під ними краще розстелити тканину, щоб на неї падали зриваються зерна (їх також можна використовувати). Коли стручки висохнуть, їх потрібно вилущити вручну або іншим способом. Потім квасолю очищається від стулок і інших непотрібних частин і перебирається з метою видалення гнилих або уражених шкідниками зерен.
Як сушити? Робити це можна кількома способами:
- Квасоля, як і горох та інші бобові, можна сушити природним способом. Для цього зерна рівним тонким шаром розкладіть на підносі або на широкому блюді і залиште на відкритому повітрі (наприклад, на вулиці або на балконі), причому підійде як добре освітлений сонячний ділянку, так і затінений. Для захисту від мух квасолю можна накрити одним шаром марлі. А на ніч піднос краще заносити додому, щоб уникнути пов’язаного з утворенням роси несприятливого впливу вологи і вогкості. В такому режимі зерна можуть сохнути близько півтора-двох тижнів, в залежності від погоди. Але в будь-якому випадку вони повинні повністю затвердіти.
- Якщо потрібно висушити квасоля швидко, то прискорити процес допоможе звичайна духовка. Перебрану якісну квасоля розкладіть на деку і відправте в розігріту до 50-60 градусів духовку приблизно на годину. Далі збільште температуру приблизно до 70 градусів і продовжуйте сушку протягом ще декількох годин до повної готовності. При цьому дверцята краще відкрити, щоб забезпечити циркуляцію повітря.
- Якщо у вас є електрична сушарка, то ви можете скористатися нею. У цьому приладі квасоля може сушитися протягом п’яти-восьми годин, в залежності від ступеня вологості вихідної сировини. Температура повинна складати близько 55-70 градусів.
Заготівля і сушка стручкової квасолі
Стручкову квасолю теж можна висушити в домашніх умовах. Стручки акуратно зрізують чистим ножем або ножицями біля самої основи. Потім їх потрібно перебрати, щоб відсортувати і викинути частини, що мають ознаки ураження комахами або гниття. Далі зріжте кінчики стручків: вони мають щільну і грубу структуру і не містять корисних речовин. Потім кожну частину розділіть ножем на невеликі шматочки довжиною близько трьох-чотирьох сантиметрів.
Перед сушінням стручкову квасолю слід термічно обробити, наприклад, пробланшировать в киплячій воді буквально пару хвилин або близько десяти хвилин потримати в пароварці, якщо вона є. Цей етап необхідний для розм’якшення, так що краще його не пропускати. Потім опустіть стручки в крижану воду і покладіть на рушник, щоб видалити зайву вологу. Сушити стручкову квасолю можна природним способом, в сушарці або духовці.
Зберігання і застосування
Зберігати як зернову, так і стручкову квасолю можна протягом двох років, розклавши по скляних банках із кришками, холщевым мішечках або картонних коробках. Тару краще помістити в прохолодне й добре провітрюване місце. Крім того, регулярно оглядайте квасоля і перебирайте, щоб захистити від комах.
Що стосується застосування, то сушену квасолю можна використовувати для приготування різних гарнірів і вводити в супи. Також ви можете відварити її і додати в будь-який салат.
Спробуйте висушити квасоля самостійно, щоб насолоджуватися нею цілий рік.
loading…
loading…
- https://fsetyt com ua/kak-pravilno-sushit-fasol/
- Чи сушать квасолю в сушарці