Особливості приготування риби лаврак
Содержание
Риба – корисний і поживний продукт. Але якщо поширені і звичні її види вам набридли, зверніть увагу на більш незвичайні і рідкісні, такі як лаврак. І з нього можна приготувати безліч цікавих і смачних страв.
Що це за риба?
Лаврак, або як його називають по-іншому, сібас – це хижа лучеперая риба, відноситься до сімейства Мороновых. Також її часто називають морським вовком, лубіної, морським окунем і так далі.
Лаврака як виловлюють (наприклад, з Чорного і Середземного морів, Атлантичного океану), так і розводять у рибних господарствах. У будь-якому випадку даний продукт вважається дуже цінним і корисним. А ще він смачний і простий у приготуванні, так як піддається будь-якій обробці. М’ясо має досить щільну структуру і вважається дієтичним, а кісток вкрай мало, і це, безсумнівно, плюс.
Як готувати?
Як приготувати рибу лаврак смачно і просто? Варіантів дуже багато, тому нижче розглянуто лише кілька.
Варіант перший
Смачне блюдо вийде, якщо просто посмажити таку рибку. Ось що вам знадобиться:
- два середніх або три невеликих сібаса;
- один лимон;
- три зубці часнику;
- гілка розмарину;
- гілочка чебрецю;
- дві або три ст. л. оливкової олії;
- 40-50 г вершкового масла;
- за смаком сіль.
Приготування:
- Спочатку підготуйте рибу. Повністю почистіть і випатрайте її, відріжте хвости і голови, а також плавці. Добре промийте кожну тушку і зробіть з боків косі надрізи.
- Далі зробіть маринад. Лимон відіжміть і половину його соку змішайте з оливковою олією, сіллю, попередньо подрібненими травами (наприклад, порубаними або просто нарванными), а також з часником, який можна порізати. У цю суміш опустіть рибу і залиште на півгодини або сорок хвилин, не прибираючи в холодильник.
- Після маринування у сковороді розтопіть і закип’ятіть вершкове масло. А коли воно перестане пінитися, кожну рибу трохи обтрусіть від маринаду і смажте з двох боків до рум’яності. Якщо рибки великі, то можна три хвилини протушкувати під кришкою, щоб всередині м’ясо теж добре приготувалося.
- Далі вийміть рибу, покладіть в яку-небудь ємність. А в що залишився в сковороді олію влийте іншу половину соку лимона. Після закипання цією сумішшю полийте лаврака і залиште буквально на десять хвилин, щоб вся м’якоть просочилася.
Варіант другий
Можна просто запекти лаврака в духовці, і він абсолютно точно вийде смачним і соковитим, якщо доповнити його спеціями.
Список інгредієнтів:
- один великий лаврак;
- один лимон;
- прованські трави або інші приправи за бажанням, але поєднуються з морською рибою;
- дві ст. л. оливкової олії;
- сіль.
Інструкція:
- Тушку лаврака потрібно почистити і випатрати, хвіст, плавники і голова зрізаються. З боків зробіть кілька поперечних або діагональних надрізів.
- Рибу слід посолити, натерти оливковою олією і травами. Також трохи збризніть її невеликою кількістю лимонного соку. У надрізи помістіть тонкі часточки лимона.
- Ретельно оберніть лаврака фольгою, причому краще подвійним шаром. Ніяких щілин залишатися не повинно, щоб м’якоть вийшла максимально ніжною.
- Надішліть рибу запікати в духовці при температурі близько 180 градусів не довше двадцяти п’яти-тридцяти хвилин.
Варіант третій
Цей рецепт більш цікавий і оригінальний, так як смак лаврака підкреслюється іншими інгредієнтами.
Ось що потрібно для приготування:
- три середніх лаврака;
- чверть склянки оливкової олії;
- 150 г цукіні;
- щіпка орегано;
- 200 г помідорів чері;
- щіпка розмарину;
- суміш перців або ж один мелений білий;
- сіль.
Опис процесу:
- Лаврака після очищення і потрошіння натріть невеликою кількістю оливкової олії, а також меленим перцем, сіллю і травами, залиште на двадцять хвилин для маринування.
- Цукіні наріжте кубиками (можна зрізати шкірку, якщо вона здалася вам щільною), а черрі просто розріжте на половинки.
- У сковорідці прогрійте масло, смажте на середньому вогні черрі з цукіні, наприкінці посоліть інгредієнти.
- Буквально по одній хвилині з кожної сторони в тому ж маслі обсмажте і лаврака.
- Дно форми або форми для випікання (бажано використовувати керамічну або скляну ємність) змастіть маслом, укладіть на нього помідори черрі і цукіні, а зверху покладіть лаврака.
- Запікайте блюдо в духовці при 170 градусах буквально п’ятнадцять або двадцять хвилин.
Варіант третій
Лаврак непогано поєднується з грибами, тому підготуйте наступні інгредієнти:
- великий лаврак;
- 200 г свіжих печериць;
- цибулина;
- п’ять зубців часнику;
- чверть склянки оливкової олії;
- кілька гілочок чебрецю;
- чорний мелений перець;
- сіль.
Інструкція:
- Рибку потрібно очистити і випатрати, голова, плавники і хвіст зрізаються.
- Цибулю після очищення наріжте тоненькими півкільцями, часник будь-яким способом подрібніть, а гриби можна порізати пластинками або кубиками.
- У сковорідці або сотейнику прогрійте масло і смажте на ньому протягом двох хвилин цибулю, потім додайте гриби з часником, смажте всі разом хвилини три і тушкуйте під кришкою до м’якості.
- Всередину тушки лаврака покладіть обсмажені цибулю з часником і грибами, натріть рибку сіллю і залишився після смаження маслом. Загорніть все у фольгу і покладіть у форму.
- Запікайте блюдо при 180 градусах в духовці протягом п’ятнадцяти хвилин.
Приємного апетиту! Страви з лаврака вам точно сподобаються.
loading…
loading…
- Микросумка — стильний аксесуар для кожної дівчини
- Яскравий макіяж губ з глітером
- Ентузіаст наочно порівняв продуктивність процесорів AMD Ryzen 5 1400, Intel Core i5-7400, Pentium G4560 та Core i3-6100 у восьми іграх
- Barclays: iPhone нового покоління отримає дисплей на базі технології True Tone
- Вчені розробили унікальний нейропротез, керований головним мозком пацієнта в обхід пошкодженого спинного мозку