Полендвица — оригінальне і дуже смачне блюдо
Содержание
Любителі пікантних м’ясних страв напевно оцінять таку незвичайну, але давно відому як закуску полендвица.
Що це за страва?
Полендвица є національним блюдом польської, західно-української і білоруської кухонь, що представляє собою засолену або в’ялену філейну частину туші. Така закуска може готуватися з конини, свинини або яловичини.
Назва походить від польського чи білоруського слова, яке дослівно перекладається як «філейна частина». З давніх часів філе відокремлювали від четвертої частини тушки, просуваючись вперед від стегнової кістки, щоб м’язи не ушкоджувалися. Найбільш поширені способи приготування – це засолення, в’ялення і копчення, але також полендвица може вживатися і сирий, тобто тільки висушеної.
Зазвичай восени філейні частини практично відразу після забою протягом кілька днів витримувалися прямо в крові, потім відбивалися до розм’якшення, просаливались і приправлялись, після чого до самої весни вялились в осмоленных і спеціально підготовлених ящиках в прохолодних приміщеннях. У березні полендвицы виймалися з ємностей, поміщалися в волові кишки і коптились.
Приготування полендвицы
Як приготувати полендвицу в домашніх умовах? Пропонуємо розглянути цікаві варіанти.
Варіант №1
Щоб вийшла смачна в’ялена полендвица, треба підготувати наступні продукти:
- 1 кг свинячого м’яса (довгаста м’язова частина, зрізана від стегна уздовж спини);
- 3-5 ст. л. солі (за смаком, в залежності від ваших уподобань);
- головка часнику;
- три лаврових листа;
- 1 ч. л. коріандру;
- дві ч. л. кмину;
- половина ч. л. суміші перців або якогось одного меленого перцю;
- ч. л. зерен гірчиці (порошковий чи готова рідка не підійде).
Інструкція:
- Спочатку м’ясо треба засолити. Для цього попередньо вимийте його і добре просушіть, а потім з усіх боків ретельно натріть сіллю, покладіть в підходящу за розміром ємність, накрийте кришкою, поставте під гніт (необов’язково) і залиште на три дні в прохолодному місці або приблизно на 1,5 доби в теплому.
- Тепер підготуйте суміш з часнику, приправ і невеликої кількості залишилася солі. Всі інгредієнти добре розтовчіть, щоб отримати порошок.
- Засолену філейну частину активно натріть підготовленою сумішшю приправ з усіх боків, ніби втираючи їх в волокна м’яса.
- Тепер полендвицу обмотайте марлею, потім туго перетягніть міцною ниткою або тонким мотузкою. У вас повинно вийти якусь подобу кокона.
- Підвісьте обмотанное філе в сухому приміщенні і залиште на п’ять-сім днів. Далі розмотайте полендвицу, наріжте і подавайте до столу.
Варіант другий
Цей рецепт дозволить приготувати пікантну полендвицу. Підготуйте такі компоненти:
- 1,5 кг філейної частини туші яловичини або свинини;
- півсклянки солі;
- четверта або п’ята частина склянки цукру;
- п’ять зубців часнику;
- дві ч. л. паприки;
- ч. л. майорану.
Інструкція:
- М’ясо після миття і сушіння добре натріть сіллю (візьміть не всю, а приблизно половину або трохи більше) і цукром з усіх боків, покладіть в яку-небудь ємність, накрийте і на кілька днів залиште просаливаться.
- Потім вийміть м’ясо, що виділився сік злийте, а сам шматок витріть серветкою або рушником.
- Далі часник будь-яким способом подрібніть і змішайте його з сіллю, а також паприкою і майораном. Цієї ароматної і яскравою сумішшю ретельно натріть м’ясо, далі туго обмотайте його марлею і нитками.
- Залиште полендвицу в добре провітрюваному, сухому, але не дуже холодному приміщенні приблизно на тиждень, потім розгорніть. Зовні ви побачите суху скоринку, але всередині полендвица буде яскравою і досить соковитою, нехай і щільною.
Рекомендації
Кілька порад господиням:
- Період сушіння можна продовжити, і тоді ви отримаєте більш солоне і щільне м’ясо, яке деяким подобається більше. А щоб зробити закуску не дуже твердою і солоною, витримуйте її три або чотири дні.
- Для приготування при бажанні можна використовувати і інші частини туші, в тому числі і м’якоть. Але саме м’язові волокна дозволяють полендвице набувати характерну структуру після приготування. М’які частини можуть вийти надмірно сухим, солоними і жорсткими.
- Використовуйте свої улюблені приправи, наприклад, куркума, карі, ялівцеві ягоди, гвоздику, майоран і так далі. Але не варто змішувати безліч спецій і використовувати їх у великих кількостях, так як смак м’яса повинен відчуватися, а не заглушатись добавками.
- Можна використовувати ропні спосіб підготовки. Для цього приготуйте сольовий розчин (півсклянки на дві склянки води) і занурте в нього м’ясо на добу або двоє.
Якщо вас зацікавило таке блюдо як полендвица, то обов’язково спробуйте його приготувати, адже це зовсім не складно!
loading…
loading…
- https://fsetyt com ua/polendvitsa-originalnoe-i-ochen-vkusnoe-blyudo/
- Компанія Vodafone Україна запустила пакетну пропозицію Office 365 для бізнес-абонентів
- Google додала місцеві заходи в результати пошуку для мобільних пристроїв
- Новий Google Pixel (Taimen) з Android O помічений в базі даних GeekBench
- Яскравий і незвичайний квітка кринум
- Секрети приготування ідеального супу з вершками