Полендвица — оригінальне і дуже смачне блюдо

19402 Полендвица — оригінальне і дуже смачне блюдо

Содержание

Любителі пікантних м’ясних страв напевно оцінять таку незвичайну, але давно відому як закуску полендвица.

Що це за страва?

Полендвица є національним блюдом польської, західно-української і білоруської кухонь, що представляє собою засолену або в’ялену філейну частину туші. Така закуска може готуватися з конини, свинини або яловичини.

Назва походить від польського чи білоруського слова, яке дослівно перекладається як «філейна частина». З давніх часів філе відокремлювали від четвертої частини тушки, просуваючись вперед від стегнової кістки, щоб м’язи не ушкоджувалися. Найбільш поширені способи приготування – це засолення, в’ялення і копчення, але також полендвица може вживатися і сирий, тобто тільки висушеної.

Полендвица — оригінальне і дуже смачне блюдо

Зазвичай восени філейні частини практично відразу після забою протягом кілька днів витримувалися прямо в крові, потім відбивалися до розм’якшення, просаливались і приправлялись, після чого до самої весни вялились в осмоленных і спеціально підготовлених ящиках в прохолодних приміщеннях. У березні полендвицы виймалися з ємностей, поміщалися в волові кишки і коптились.

Приготування полендвицы

Як приготувати полендвицу в домашніх умовах? Пропонуємо розглянути цікаві варіанти.

Варіант №1

Щоб вийшла смачна в’ялена полендвица, треба підготувати наступні продукти:

  • 1 кг свинячого м’яса (довгаста м’язова частина, зрізана від стегна уздовж спини);
  • 3-5 ст. л. солі (за смаком, в залежності від ваших уподобань);
  • головка часнику;
  • три лаврових листа;
  • 1 ч. л. коріандру;
  • дві ч. л. кмину;
  • половина ч. л. суміші перців або якогось одного меленого перцю;
  • ч. л. зерен гірчиці (порошковий чи готова рідка не підійде).

Інструкція:

  1. Спочатку м’ясо треба засолити. Для цього попередньо вимийте його і добре просушіть, а потім з усіх боків ретельно натріть сіллю, покладіть в підходящу за розміром ємність, накрийте кришкою, поставте під гніт (необов’язково) і залиште на три дні в прохолодному місці або приблизно на 1,5 доби в теплому.
  2. Тепер підготуйте суміш з часнику, приправ і невеликої кількості залишилася солі. Всі інгредієнти добре розтовчіть, щоб отримати порошок.
  3. Засолену філейну частину активно натріть підготовленою сумішшю приправ з усіх боків, ніби втираючи їх в волокна м’яса.
  4. Тепер полендвицу обмотайте марлею, потім туго перетягніть міцною ниткою або тонким мотузкою. У вас повинно вийти якусь подобу кокона.
  5. Підвісьте обмотанное філе в сухому приміщенні і залиште на п’ять-сім днів. Далі розмотайте полендвицу, наріжте і подавайте до столу.
Дивіться також:  Суфле з курки — відмінне і просте блюдо

Варіант другий

Полендвица — оригінальне і дуже смачне блюдо

Цей рецепт дозволить приготувати пікантну полендвицу. Підготуйте такі компоненти:

  • 1,5 кг філейної частини туші яловичини або свинини;
  • півсклянки солі;
  • четверта або п’ята частина склянки цукру;
  • п’ять зубців часнику;
  • дві ч. л. паприки;
  • ч. л. майорану.

Інструкція:

  1. М’ясо після миття і сушіння добре натріть сіллю (візьміть не всю, а приблизно половину або трохи більше) і цукром з усіх боків, покладіть в яку-небудь ємність, накрийте і на кілька днів залиште просаливаться.
  2. Потім вийміть м’ясо, що виділився сік злийте, а сам шматок витріть серветкою або рушником.
  3. Далі часник будь-яким способом подрібніть і змішайте його з сіллю, а також паприкою і майораном. Цієї ароматної і яскравою сумішшю ретельно натріть м’ясо, далі туго обмотайте його марлею і нитками.
  4. Залиште полендвицу в добре провітрюваному, сухому, але не дуже холодному приміщенні приблизно на тиждень, потім розгорніть. Зовні ви побачите суху скоринку, але всередині полендвица буде яскравою і досить соковитою, нехай і щільною.

Рекомендації

Кілька порад господиням:

  1. Період сушіння можна продовжити, і тоді ви отримаєте більш солоне і щільне м’ясо, яке деяким подобається більше. А щоб зробити закуску не дуже твердою і солоною, витримуйте її три або чотири дні.
  2. Для приготування при бажанні можна використовувати і інші частини туші, в тому числі і м’якоть. Але саме м’язові волокна дозволяють полендвице набувати характерну структуру після приготування. М’які частини можуть вийти надмірно сухим, солоними і жорсткими.
  3. Використовуйте свої улюблені приправи, наприклад, куркума, карі, ялівцеві ягоди, гвоздику, майоран і так далі. Але не варто змішувати безліч спецій і використовувати їх у великих кількостях, так як смак м’яса повинен відчуватися, а не заглушатись добавками.
  4. Можна використовувати ропні спосіб підготовки. Для цього приготуйте сольовий розчин (півсклянки на дві склянки води) і занурте в нього м’ясо на добу або двоє.
Дивіться також:  Хіт Макса Барських підкорює Європу

Якщо вас зацікавило таке блюдо як полендвица, то обов’язково спробуйте його приготувати, адже це зовсім не складно!

loading…

loading…

страницу нашли по запросам:
  • https://fsetyt com ua/polendvitsa-originalnoe-i-ochen-vkusnoe-blyudo/
Автор:
Дата:
Из той же категории: (Новини)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Сейчас читают:


top