Рецензія на фільм «Кіборги»

Рецензия на фильм «Киборги»

242 дня українська армія і добровольчі батальйони тримали оборону Донецького аеропорту до повного знищення вежі управління польотів і терміналів у 2015 році. Десять днів оборони ДАП зображені на картині «Кіборги» українського і кримськотатарського режисера Ахтема Сеітаблаєва, яка вийшла в прокат на цьому тижні.

Жанр військова драма
Режисер Ахтем Сєїтаблаєв
У ролях Олександр Довженко, Макар Тихомиров, Андрій Ісаєнко, Віктор Жданов, Роман Ясиновський, Костянтин Томляк, Олександр Піскунов, Роман Семисал та ін.
Студії ІДАС Філм
Рік випуску 2017
Сайти UFD

Події фільму відбуваються у вересні 2014 року, коли після підписання так званих «Мінських угод», покликаних забезпечити тимчасове перемир’я, бої за аеропорт тільки посилилися. За сюжетом, добровольці й українські військові висуваються з селища Піски в сторону аеропорту, щоб посилити його оборону, але потрапляють під обстріл і до терміналів добираються тільки головні герої. У картині їх п’ятеро: «Серпень» (Олександр Довженко), «Мажор» (Макар Тихомиров), «Субота» (Андрій Ісаєнко), «Старий» (Віктор Жданов) і «Гід» (Роман Ясиновський).

Актори, які зіграли головних героїв, в цілому добре вжилися у свої ролі, при цьому більш досвідчені Олександр Довженко, Андрій Ісаєнко, Віктор Жданов і Роман Ясинівський виглядають органічніше молодого Макара Тихомирова. Останній іноді переграє, але з іншого боку, адже він грає молодого максималіста. Другорядні персонажі вийшли не такими яскравими, тому вони сприймаються як статисти. Зазначу тільки Костянтина Томляка, який зіграв медика з позивним «Псих», він відмінно доповнює головних героїв і в другій половині фільму отримує більше екранного часу.

Так як час у фільмі стисло, то всі події розгортаються дуже стрімко, іноді за ними навіть складно встежити. Відразу по прибуттю досвідчений боєць «Серпень» стає командиром підрозділу, після чого в нього виникає конфлікт з «Мажором», молодим музикантом з багатої сім’ї, який в таємниці від батьків їде на фронт і вважає, що старше покоління винен у всьому, що сталося з країною, а молодь повинна тепер все виправити. Типовий конфлікт поколінь, який тонкою лінією проходить через весь фільм і усе це на тлі оборони аеропорту. В іншому, «Кіборги» – це типова воєнна драма, яка намагається показати те, що відбувалося очима простих солдатів.

Дивіться також:  Регина Тодоренко призналась, что поправилась на несколько килограмм

Сценарій «Кіборгів» був написаний українським драматургом і режисером Наталією Ворожбіт і в цілому він зшитий за лекалами військової історичної драми з домішкою бойовика. І в своєму жанрі картина виглядає добре. Навіть більше, сценаристу вдалося змалювати патріотизм без відвертої пропаганди, яка могла б зробити фільм менш реалістичним, головні герої тут лають владу, але люблять свою країну, а командування виглядає цинічними покидьками, що закликають солдатів тримати оборону не стріляючи, щоб не порушувати «Мінські угоди». При всім цьому, у фільмі є хороший гумор, так що він виглядає набагато легше, ніж може здатися перед переглядом.

Хронометраж картини займає дві години тому на всіх героїв часу не вистачає, та залишених режисером підказок не завжди достатньо, щоб розкрити персонажів. При цьому, з одного боку ситуація диктує логіку та мотивацію героїв, тому явних провалів тут немає, але з іншого, саме оповідання вийшло рваним, одні епізоди швидко змінюються іншими. За словами Наталії Ворожбит, спочатку «Кіборги» замислювалися як серіал, тому фільм не увійшло більше половини сценарію. Так і в режисера, схоже, залишилося більше відзнятого матеріалу, на що натякають поки не підтверджені плани телеканалу 1+1 випустити фільм «Кіборги» у вигляді чотирьох серійного серіалу в 2018 році.

Варто відзначити музичний супровід, яке відмінно доповнює картинку фільму. Написання саундтрека для «Кіборгів» взяли участь музикант групи «Океан Ельзи» Мілош Єліч і композитор Андрій Пономарьов. Крім цього «Океан Ельзи» подарували знімальній групі пісню «Мить», яка звучить на останніх кадрах фільму.

На зйомки «Кіборгів» витратили 48 млн грн і 50% цієї суми профінансувала держава, бюджет для нашої країни великий, але далеко не голлівудських масштабів. Тим не менше завдяки тому, що всі дії розгортаються по суті на одній локації, то декорації вдалося добре опрацювати і передати атмосферу зруйнованого Донецького аеропорту.Також не було проблем з костюмами і військовою технікою, вони всі достовірні і реальні. І тут варто зазначити, що консультантом знімальної групи виступав один з військовослужбовців, які захищали аеропорт. У підсумку, фільм виглядає якісно, під час перегляду немає відчуття, що на чомусь економили.

Дивіться також:  Чому люди продовжують купувати iPhone?

4

Редакція ITC.UA

4.5

Читачі ITC.UA

Плюси: сюжет, гумор, атмосфера, декорації, головні герої, музика

Мінуси: рване оповідання, слабкі другорядні персонажі

Висновок: «Кіборги» – це військова драма, що розповідає про один з епізодів оборони Донецького аеропорту. І її без применшення можна назвати одним з кращих фільмів, знятих за всю історію сучасної України. «Кіборгів» варто дивитися не тільки заради того, щоб підтримати вітчизняний кінематограф, картина дійсно добре знята.

Оцінити:

Завантажуємо оцінки…

страницу нашли по запросам: