Рецепт справжнього балика з м’яса

Звичне всім слово «балик», яке зазвичай використовують для позначення м’ясного делікатесу, спочатку мало зовсім інше походження. Так називали спинки цінних видів риб, які засолювали, а після в’ялили.

Балик м’ясний ‒ полендвица, є традиційним блюдом польської і білоруської кухні. Зараз цю закуску готують з різних сортів м’яса і птиці, і купити її можна в будь-якому супермаркеті.

Але переплачувати нема чого. До того ж, приготувавши страву в домашніх умовах, ви зможете бути повністю впевненими в тому, що воно не містить ніяких консервантів і шкідливих добавок. А як це зробити, ми обов’язково вам розповімо.

Оригінальний делікатес

Найчастіше для балика використовують свинину. Якщо хочете отримати гарні мармурові шматочки, вибирайте ошийок з прожилками жиру, а для тих, хто віддає перевагу продукт з більш сухий консистенцією, варто купувати вирізку. Готове блюдо в такому випадку буде мати рівну структуру і гарний перламутровий зріз.

Для нього вам знадобляться наступні продукти:

  • свинина – 1 кг;
  • сіль – 600 г;
  • спеції: перець мелений чорний, майоран, паприка, зерна гірчиці.

У першу чергу потрібно підготувати суміш, в якій буде маринуватися м’ясо. Для цього змішайте приправи з сіллю. Якщо хочете, щоб страва була більш соковитим, можна влити трохи коньяку.

М’ясо добре промийте і обсушіть за допомогою паперових рушників.

Натріть вирізку приготовленою сумішшю, загорніть в пергамент і покладіть на добу в холодильник. За цей час повинно виділитися певну кількість соку, який потрібно видалити.

Балик з свинини приготується дуже швидко. Вже через 14-15 годин продукт придатний до вживання. Якщо ж ви помітите, що в ньому ще досить багато вологи, можна протягнути мотузку і підвісити апетитний шматочок на кілька днів в провітрюваному приміщенні. Так він трохи привялится і просушится.

Дивіться також:  Дослідники навчили протез руки розпізнавати об'єкти за допомогою камери і штучного інтелекту

З свинини у фользі

Якщо ж ви віддаєте перевагу термічно оброблене м’ясо, тоді на допомогу вам прийде наступний рецепт. Для нього крім свинячої вирізки вам будуть потрібні:

  • гірчиця – 1 ст. л.;
  • мед – 1 ст. л.;
  • часник – 3-4 зуб.;
  • приправи.

Промите і обсушенное м’ясо рівномірно змастіть медом і спеціями, і залиште маринуватися на 5-6 годин. Після цього рясно натерти гірчицею і, розчавленим з допомогою качалки, часником, загорнути у фольгу. Запікайте в духовці протягом години. За кілька хвилин до закінчення відкрийте фольгу, щоб з’явилася апетитна скориночка.

В результаті у вас вийде відмінне блюдо, яке можна подавати як в гарячому, так і в холодному вигляді.

Сиров’ялений

Готувати балик можна також і з яловичини. Але варто врахувати, що це займе більше часу. Щоб м’ясо було максимально м’яким, краще вибирати філей, оковалок або кострець. У них найменше сполучної тканини, яка робить його жорстким.

В Італії сиров’ялену шинку називають «брезаола». Вона корисна тим, що містить невелику кількість калорій, а також такі корисні речовини, як цинк і залізо. Такий продукт відмінно підходить навіть для дієтичного харчування. Приготувати схоже блюдо цілком можливо і самому, дотримуючись термінів витримки (дозрівання) м’яса.

Візьміть:

  • яловичину – 1,5 кг;
  • сіль – 1 кг;
  • імбир, паприку – ½ ч. л.;
  • часник – 4-5 зуб.

Вимитий шматок яловичини посипте сіллю, покладіть в глибоку ємність і поставте в холодильник на 4-5 днів. Сік, який буде виділятися в цей період, потрібно зливати. Не забувайте також періодично перевертати шматочок. Після закінчення 5 днів вийміть яловичину і ретельно вимийте від солі.

Оберніть чистим відрізу марлі, покладіть в каструлю під прес і відправте в холодильник ще на 2 дні. Після цього напівфабрикат обваляйте в приправах і часнику, просмикніть нитку і підвісити вялиться ще на кілька днів.

Дивіться також:  Ведущая "Завтрака с 1+1" приняла участие в кастинге шоу "Модель XL"

Ніжну сиров’ялену яловичу вирізку можна подавати у вигляді закуски з оливковою олією і лимоном, робити з неї оригінальні рулетики, тонко нарізавши, а також використовувати для піци і салатів.

З птиці

Більш бюджетний варіант – балик з курки. Але невисока ціна – це не єдиний його плюс. М’ясо птиці в результаті приготування буквально тане в роті. Давайте ж дізнаємося, як приготувати таку закуску. Вам будуть потрібні:

  • філе курки – 500-600 г;
  • велика морська сіль – 200 г;
  • пряні трави;
  • суміш перців;
  • лавровий лист;
  • коньяк або горілка – 50 р.

Змішайте сіль з травами, сумішшю перців і лавровим листом. Додайте горілку або коньяк. Філе помийте і обсушіть. На дно ємності насипте шар спецій, укладіть філе і рясно посипте його зверху. Закрийте щільно кришкою і приберіть в холодильник на 12 годин. Після цього дістаньте, гарненько промийте, загорніть в пергамент або марлю, і тримайте в холоді ще 12-24 години.

Балик з м’яса і птиці може зберігатися досить тривалий час. А якщо ви збираєтеся використовувати його для приготування інших страв, тоді можна покласти його в морозилку. Так продукт не псується, і його буде легше нарізати тонкими слайсами.

А тепер пропонуємо вам два простих рецепти, які допоможуть урізноманітнити ваше щоденне меню і стануть прикрасою святкового столу.

Карпаччо з соусом

Не варто лякатися «заморського» назви. Насправді під ним криється звичайна тонка нарізка свіжого шматка яловичини, який приправляють оригінальним соусом. А можна зробити схожий делікатес власноруч, але з сиров’яленого продукту.

Вам будуть потрібні:

  • яловиче сыровяленое філе – 200 г;
  • пармезан – 100 г;
  • рукола.

Для заправки:

  • сік лимона – 3 ст. л.;
  • бальзамічний оцет – 2 ст. л.;
  • оливкова олія – 5 ст. л.;
  • гірчиця – ¼ ч. л.
Дивіться також:  Красуні! Фото 43-річної Дрю Беррімор і 45-річної Камерон Діас без макіяжу підірвало мережа

Балик і пармезан наріжте тонкими шматочками. М’ясо укладіть на тарілку внапуск, зверху розкладіть скибочки сиру і полийте соусом. Для нього змішайте лимонний сік з оцтом, маслом і гірчицею, і ретельно перемішайте. Подавайте на стіл відразу після приготування.

Італійський спокуса

Такий салат припаде до смаку любителям легких закусок. Він прекрасно поєднується з основними стравами і не залишить після себе відчуття тяжкості в шлунку.

Для нього знадобляться такі продукти:

  • яловичий балик – 150 г;
  • помідори – 2 шт. (черрі – 5 шт.);
  • бринза – 100 г;
  • рукола;
  • салат айсберг;
  • лимон;
  • оливкова олія;
  • розмарин.

Айсберг порвати на невеликі шматочки і скласти в салатник. Розмарин подрібнити таким же чином, посолити, додати трохи олії і соку лимона, потовкти, додати до айсбергу.

Помідори нарізати на великі часточки або на половинки, якщо це черрі. Викладіть в салатник, додати тонко нарізані ломики яловичини, нарізану кубиками бринзу і рукколу. Збризніть невеликою кількістю масла, додайте щіпку солі і перемішайте.

Ніжне, просолене м’ясо – чудова альтернатива звичним ковбасних виробів та чудовий продукт для нарізки до святкового столу. А підсушивши його трохи сильніше в процесі приготування, отримаєте відмінну домашню закуску до пива для посиденьок з друзями. Приємного апетиту!

loading…

loading…

страницу нашли по запросам:
  • балик з свинини
Автор:
Дата: